Houtplatform

Houten tuinbank maken

Zelf een tuinbank maken: Tips, technieken en materialen

Als tuinliefhebber weet je dat een tuinbank niet alleen functioneel is, maar ook een prachtige toevoeging aan je buitenruimte kan zijn. Het hebben van een zelfgemaakte tuinbank is echter nog specialer. Het geeft je de kans om je creativiteit te uiten en een uniek stuk te creëren dat past bij je persoonlijke stijl en behoeften. Maar hoe maak je zelf een tuinbank? In dit artikel bespreken we de benodigde materialen, technieken en tips om zelf een mooie en duurzame tuinbank te maken.

Stap 1: Bepaal het ontwerp en de grootte van de bank

Voordat je begint met bouwen, moet je bepalen wat voor soort bank je wilt maken en hoe groot deze moet zijn. Wil je een eenvoudige, rechte bank of een bank met een rugleuning en armleuningen? Hoeveel zitplaatsen heb je nodig? Zodra je deze vragen hebt beantwoord, kun je beginnen met het plannen van het ontwerp en het bepalen van de benodigde materialen.

Stap 2: Kies de juiste materialen

Het kiezen van de juiste materialen is essentieel voor het maken van een duurzame en mooie tuinbank. Kies voor hout dat geschikt is voor buiten, zoals douglas, cederhout, eikenhout of teakhout. Deze houtsoorten zijn bestand tegen weersinvloeden en rot. Vermijd hout dat behandeld is met giftige chemicaliën, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu. En let bij douglas hout op dat deze houtsoort veel hars kan bevatten, wat bij een bank zonder kussens voor vervelende vlekken kan zorgen.

Naast het hout heb je ook schroeven, lijm en eventueel verf of beits nodig. Gebruik roestvrijstalen schroeven en spijkers om roestvorming te voorkomen. Daarnaast heb je een basisset aan gereedschap nodig, zoals een zaag, boor en schroevendraaier.

Stap 3: Bereid het hout voor

Voordat je begint met bouwen, moet je het hout voorbereiden. Schuur het hout glad en verwijder alle splinters. Als je van plan bent om het hout te verven of beitsen, dan is het verstandig dit te doen voordat je begint met bouwen.

Stap 4: Bouw de bank

Nu kun je beginnen met het bouwen van de bank. Gebruik de juiste technieken om ervoor te zorgen dat de bank stevig en duurzaam is. Als je niet zeker bent van de technieken, is het een goed idee om een tutorial te volgen of een ervaren houtbewerker om advies te vragen.

Stap 5: Afwerking

Als je klaar bent met het bouwen van de bank, kun je deze afwerken met verf of beits. Dit beschermt het hout tegen weersinvloeden en geeft de bank een mooie uitstraling. Vergeet niet om de bank te laten drogen voordat je deze gebruikt.

Boodschappenlijstje voor een 2 persoons tuinbank

Een voorbeeld van een tuinbank die je als doe-het-zelfer zou kunnen maken

Afmetingen

Over het algemeen zijn de meest voorkomende afmetingen van een 2-persoons tuinbank ongeveer 120 tot 150 cm breed en 60 tot 80 cm diep. De hoogte van de rugleuning kan variëren, maar ligt meestal tussen de 80 en 100 cm. De standaard zithoogte van een tuinbank is 45cm.

Uitgaande van een bank zoals de afbeelding van 120cm breed en 60cm diep.

  • Vlonderplanken: 3x 270cm
  • Balken: 4x een balk van 45×60 met een lengte van 210cm
  • RVS schroeven 3x40mm

Conclusie

Het maken van een tuinbank kan een geweldige en lonende ervaring zijn voor elke doe-het-zelver. Het is een leuke manier om je creativiteit te uiten en tegelijkertijd een praktisch stuk tuinmeubilair te creëren. Door de stappen te volgen die we in dit artikel hebben beschreven, kun je zelf een mooie en duurzame tuinbank maken waar je jarenlang van kunt genieten.

Hopelijk heb je veel geleerd van dit artikel en ben je geïnspireerd om aan de slag te gaan met je eigen DIY-project. Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het werken met gereedschap en materialen, en om de juiste producten te kiezen voor de specifieke behoeften van jouw project.

Een tuinbank online kopen

Een houten tuinbank online kopen kan ook, een ruim assortiment houten tuinbanken kun je online vinden bij tuinbankje.nl. Maar ook als je op zoek bent tuinbank kussens voor je zelf gemaakte bank kun je kiezen uit een ruim assortiment bij tuinbankje.nl

Share:

Inhoud

Andere items

De 6 meest gebruikte houtschroeven

De 6 meest gebruikte houtschroeven

Er zijn heel veel verschillende soorten schroeven die worden gebruikt voor houtbewerking. Hieronder staan 6 veelvoorkomende soorten: Dit zijn slechts enkele van de veelvoorkomende schroeven

Wat je moet weten over houtbeitels. Photo by Ono Kosuk

Soorten en Gebruik van Houtbeitels

Houtbewerking en houtsnijwerk zijn ambachten die precisie, vaardigheid en het juiste gereedschap vereisen. Onder deze gereedschappen nemen houtbeitels een prominente plaats in. Of je nu