Houtplatform

Handgereedschap voor houtbewerken. Welke 7 tools moet je hebben?

Het handgereedschap voor een houtbewerker

Wil je wel aan de slag met houtbewerken, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Misschien kan Houtplatform je hierin helpen. In dit artikel geven we tips over de artikelen die je moet hebben voor het beginnen met houtbewerken.

Wat is handgereedschap?

Handgereedschap is eigenlijk al het gereedschap zonder accu of stekker. Er is een gigantisch assortiment van handgereedschap, maar hoe zoek je hier nou je hier nou het beste handgereedschap uit?

Wat is goed handgereedschap?

Er bestaan heel veel merken handgereedschap en die ieder merk heeft zijn eigen prijs. Het is goed om te kijken naar de juiste prijs/kwaliteit verhouding voor de vakman en doe-het-zelver.
Dure merken zoals mannesmann, maar je hebt ook prijsvechters zoals Skandia en Parkside en alles daartussen.

Wat voor houtbewerkingsgereedschap heb ik nodig?

Als houtbewerker heb je een aantal essentiële handgereedschappen nodig om je werk goed te kunnen doen. Hieronder vind je een lijst van de belangrijkste gereedschappen:

 1. Zaag: Een zaag is een van de belangrijkste gereedschappen voor een houtbewerker. Een goede zaag moet scherp zijn en gemakkelijk door hout snijden.
 2. Beitel: Een beitel is een scherp gereedschap dat wordt gebruikt om hout uit te hollen of inkepingen te maken.
 3. Hamer: Een hamer is handig om spijkers in hout te slaan of om op de beitel te tikken tijdens het bewerken van het hout.
 4. Schroevendraaier: Een schroevendraaier is nodig om schroeven in hout te draaien of om ze eruit te halen.
 5. Meetgereedschap: Meetgereedschap zoals een meetlint, duimstok of winkelhaak zijn nodig om nauwkeurige metingen te maken.
 6. Schuurpapier: Schuurpapier wordt gebruikt om hout glad te maken en ongewenste ruwheid en onregelmatigheden te verwijderen.
 7. Potlood: Misschien overbodig, maar een goed potlood is onmisbaar!

Met deze handgereedschappen kun je een breed scala aan houtbewerkingsprojecten aan. Het is belangrijk om te investeren in kwalitatief goede gereedschappen die lang meegaan en goed presteren.

Wil je een kant-en-klare gereedschapsset aanschaffen of cadeau geven, dan kun je kiezen voor een set in diverse prijsklasse.
Maar het is ook mogelijk om zelf deze set samen te stellen of de onderdelen lost te komen.

Handzaag van Bahco

Kies voor een mooie Handzaag van Bahco, deze handzagen zijn er in meerdere formaten en prijsklasse. Dit merk bestaat al jaren en levert uitsluitend hoogwaardige A-kwaliteit. Kies voor een hardpoint handzaag met een lengte van minimaal 45cm en je zit altijd goed!

 1. Kies de juiste zaag voor de klus – er zijn verschillende soorten zaagbladen beschikbaar, zoals grof, medium en fijn getand.
 2. Houd de zaag op de juiste manier vast – houd de handgreep stevig vast met uw dominante hand en plaats uw andere hand op het zaagblad om extra controle te hebben.
 3. Maak lange, soepele zaagbewegingen – begin met kleine zaagbewegingen om de zaagsnede te starten en ga dan over op lange, soepele zaagbewegingen. Oefen een constante druk uit en zorg ervoor dat u niet te veel druk uitoefent, omdat dit het zaagblad kan beschadigen.
 4. Gebruik een verstekbak – als u nauwkeurige verstekzagen wilt maken, gebruik dan een verstekbak om de hoek van de zaagsnede te begeleiden.
 5. Bewaar de zaag op een droge plaats – na gebruik dient u de zaag af te nemen met een droge doek en op een droge plaats te bewaren om roestvorming te voorkomen.

Door deze tips op te volgen, kunt u uw Bahco handzaag op de juiste manier gebruiken en ervoor zorgen dat deze lang meegaat en consistent hoogwaardige zaagresultaten levert.

Houtbeitel set om te beginnen

Ga voor een houtbeitel set wanneer je start met houtbewerken, je kunt kiezen om 3 losse beitels te kopen, een set van 3 beitels om mee te beginnen of direct een set van 6 beitels. Kies bijvoorbeeld voor een van deze houtbeitel sets voor een goede start.

 1. Kwaliteit van het staal – Deze sets van houtbeitels zijn van hoogwaardig staal, zodat de beitels scherp blijven en niet snel bot worden.
 2. Maat van de beitels – Houtbeitels zijn verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van 6 mm tot 50 mm breed. Kies een set met een breed scala aan maten, zodat u voor verschillende houtbewerkingsprojecten de juiste beitel kunt gebruiken.
 3. Handvat – Kies een set met comfortabele handvatten die stevig in uw hand liggen en niet te glad zijn, zodat u een goede grip heeft en de beitel nauwkeurig kunt sturen.
 4. Merk – Zoek naar gerenommeerde merken die bekend staan om hun kwaliteit en duurzaamheid. Enkele bekende merken op het gebied van houtbeitels zijn Stanley en Bahco die op veel plekken te koop zijn.
 5. Type beitel – Houtbeitels zijn verkrijgbaar in verschillende typen, waaronder vlakke, ronde, holle, schuine en V-vormige beitels. Kies een set met verschillende typen beitels, zodat u voor verschillende houtbewerkingsprojecten de juiste beitel kunt gebruiken.
 6. Opberging – Zorg ervoor dat de set wordt geleverd met een handige opbergruimte, zodat u de beitels veilig kunt opbergen en gemakkelijk kunt vinden wanneer u ze nodig heeft.

Door deze factoren te overwegen, kunt u de beste houtbeitels kiezen die past bij uw behoeften en uw houtbewerkingsprojecten tot een succes maken.

Meetgereedschap

Wanneer je met houtbewerken aan de slag gaat is het in ieder geval zeer nuttig om een rolmaat/duimstok en een winkelhaak aan te schaffen.

Rolmaat – Een rolmaat is een van de meest essentiële meetgereedschappen voor houtbewerking. Kies een rolmaat van goede kwaliteit met een lengte van minimaal 5 meter voor het meten van grotere stukken hout.

Duimstok – Een duimstok is een meetinstrument dat wordt gebruikt voor het meten van lengtes. Het is gemaakt van hout, metaal of kunststof en bestaat uit verschillende vouwbare delen, ook wel secties genoemd, die bij elkaar worden gehouden door scharnieren. Een duimstok heeft meestal twee zijden: één met millimeter- en centimeterverdeling en één met inchverdeling. De inchverdeling is verdeeld in zestiende delen van een inch, waarbij elk deel wordt aangeduid als een “duim”. Vandaar de naam “duimstok”.

Winkelhaak – Een winkelhaak (ook wel schrijfhaak) is een hoekmeetinstrument en wordt gebruikt om te controleren of de hoeken van het hout haaks zijn. Kies een winkelhaak van goede kwaliteit die nauwkeurig en stevig is.

Het is belangrijk om te investeren in kwalitatief hoogwaardige meetgereedschappen voor houtbewerking, omdat nauwkeurige metingen essentieel zijn voor het maken van hoogwaardige houtbewerkingsprojecten.

Schuurpapier

Ben je op zoek naar goed schuurpapier, dan is het advies eens te kijken bij Ecotools, deze hebben een zeer goed prijs-kwaliteitverhouding schuurpapier.

Pica potlood

Misschien wel het beste cadeau voor elke houtbewerker is een los Pica Potlood of een set Pica potlood met navulling.

Een Pica potlood voor houtbewerking is een speciaal soort potlood dat speciaal is ontworpen voor het werken met hout. Het is een merk van potlood dat zich richt op het maken van hoogwaardige houtbewerkings potloden.

Een Pica potlood voor houtbewerking heeft een sterke en duurzame stift, gemaakt van speciaal gepatenteerd grafietmateriaal dat bestand is tegen breuk en afbrokkeling. De stift is ook dunner dan de meeste standaard potloden, waardoor het gemakkelijker is om nauwkeurige lijnen en markeringen op hout te maken.

Een ander kenmerk van Pica potloden voor houtbewerking is dat ze vaak worden geleverd met speciale accessoires, zoals een geïntegreerde puntenslijper, een verwisselbare stift en een metalen clip die het potlood op zijn plaats houdt in uw zak of gereedschapsriem. Sommige Pica potloden hebben ook een geïntegreerde magneet, zodat u het potlood aan metalen oppervlakken kunt bevestigen en altijd bij de hand hebt.

Kortom, een Pica potlood voor houtbewerking is een hoogwaardig en duurzaam potlood dat speciaal is ontworpen om te worden gebruikt bij het werken met hout. Het biedt nauwkeurige markeringen en is voorzien van handige accessoires die het gebruik ervan nog gemakkelijker maken.

Share:

Inhoud

Andere items

De 6 meest gebruikte houtschroeven

De 6 meest gebruikte houtschroeven

Er zijn heel veel verschillende soorten schroeven die worden gebruikt voor houtbewerking. Hieronder staan 6 veelvoorkomende soorten: Dit zijn slechts enkele van de veelvoorkomende schroeven

Wat je moet weten over houtbeitels. Photo by Ono Kosuk

Soorten en Gebruik van Houtbeitels

Houtbewerking en houtsnijwerk zijn ambachten die precisie, vaardigheid en het juiste gereedschap vereisen. Onder deze gereedschappen nemen houtbeitels een prominente plaats in. Of je nu