Ben jij op zoek naar hout voor in je tuin, bijvoorbeeld voor het maken van een vlonder, maar heb je nog enige vragen omtrent tuinhout? In dit artikel gaan wij op 7 veelgestelde vragen rondom het onderwerp tuinhout.
Wat is tuinhout?
Tuinhout is een verzamelnaam voor alle verschillende houtsoorten die buiten gebruikt kunnen worden. Door tuinhout te gebruiken ben je duurzaam en krijg je een mooie sfeer in de tuin. Er zijn verschillende mogelijkheden met tuinhout. Je kunt er een overkapping, vlonder of schutting van maken.
Wat is goed tuinhout?
De grootste bedreiging voor hout is vocht. Daarom is het belangrijk om te kijken naar je eigen wensen en naar de verschillende houtsoorten. Zo zijn er houtsoorten die er gevoeliger zijn dan andere houtsoorten. Iedere houtsoort heeft zijn specifieke eigenschappen en kenmerken, waardoor je het kan gebruiken voor verschillende doeleinden. Douglas hout is een goede houtsoort voor veel buiten toepassingen, omdat dit onbewerkt een lange levensduur heeft en goed bestand is tegen vocht.
Wat is duurzaam tuinhout?
Duurzaam hout is hout dat op een duurzame manier worden gekapt. Dit houdt in dat het hout afkomstig is uit bossen die worden beheerd, hierdoor blijft de leefomgeving voor plant en dieren behouden. Ook zegt duurzaamheid iets over de rechten en belangen van de arbeiders en inheemse bevolking. De Forest Stewardship Council (FSC) staat voor verantwoord bosbeheer. Als je producten koopt met het FSC keurmerk dan draag je bij aan de duurzaamheid van het hout. Ook is er het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) voor bevordering van duurzaam bosbeheer. Verder kan je ook kijken naar alternatieven voor een houten schutting door een haag of een klimplanten neer te zetten.
Er bestaat ook verduurzaamd hout. Dat is geïmpregneerd of gemodificeerd hout. Dit houdt kan beter tegen vocht, hierdoor rot het minder snel. Hierdoor kunnen zacht naaldhout en minder ‘harde’ loofhoutsoorten zoals een populier tocht geschikt gemaakt worden voor buiten gebruik. Gemodificeerd hout bevat geen giftige stoffen en kan hergebruikt worden in tegenstelling tot geïmpregneerd hout. Geïmpregneerd hout bevat milieuvreemde stoffen. Dit komt doordat het hout behandeld is met bestrijdingsmiddelen. Deze middelen zijn schadelijk en kunnen in de bodem terechtkomen als ze uit het hout weglekken. De kans is het kleinst als dit houtsoort niet in de grond wordt gezet, maar op een betonnen voet bijvoorbeeld. Geïmpregneerd hout is te herkennen aan de groene kleur dat na verloop van tijd na een tijd weg gaat. Vaak wordt dit hout gebruikt voor schuttingen en schuurtjes. Net zoals hardhout hoef je dit hout niet meer te lakken of te behandelen en blijft het toch lang goed. Wat wel een groot voordeel is dat je zacht hout geschikt gemaakt kan worden voor buitengebruik. Bekijk goed welk soort hout je koopt.
Duurzaamheidsklasse
Alle bouwmarkten en houtleveranciers in Nederland hebben afgesproken dat elke houtsoort een eigen duurzaamheidsklasse krijgt toegekend. Er zijn 5 duurzaamheidsklasse voor tuinhout. Hieronder zullen ze worden toegelicht.
- Duurzaamheidsklasse 1: Deze houtsoorten gaan langer mee dan 25 jaar mee in de open lucht. Voorbeeld hiervan is hardhout.
- Duurzaamheidsklasse 2: Deze houtsoorten kan 15 tot 25 jaar mee in de open lucht zoals geïmpregneerd hout.
- Duurzaamheidsklasse 3: Dit hout heeft gaat 10 tot 15 jaar in de open lucht zoals gewaxt hout.
- Duurzaamheidsklasse 4: Deze houtsoorten gaan 5 tot 10 jaar mee in de open lucht zoals lariks hout.
- Duurzaamheidsklasse 5: Dit hout gaat maximaal 5 jaar mee in de open lucht zoals onbehandeld hout.
Wel moet er rekening gehouden worden met water- en grondcontact. Als het hout veel contact daarmee heeft dan zal het minder lang mee gaan.
Welke beits voor tuinhout?
Tuinhout beitsen is ontzettend belangrijk, want door te beitsen zorg je ervoor dat je het hout beschermd wordt tegen alles waar het aan wordt blootgesteld. De blootstelling is bijvoorbeeld de zon en de regen. Verder hang het ook af of je een dekkende beits wil hebben of niet. Ook hangt het af van het budget en wensen. Er zijn beitsen die twee jaar bescherming geven, maar ook beitsen die tot 12 jaar bescherming bieden.
Hoe tuinhout beitsen?
Er zijn enkele voorbereidingen die je moet nemen voordat je begint. Zorg voor de goede benodigdheden voordat je gaat beitsen. Voor het schuren heb schuurpapier en ontvetter nodig en voor het beitsen zelf speciale lak rollers en kwasten. Hierna kan de voorbereiding voor het beitsen beginnen.
Voorbereiding
Ontvet het hout en schuur het daarna licht op. Neem het hout nog een keer af met een doekje. Zorg voordat je begint dat hout goed droog is. Dek ook de grond af om vervuiling te voorkomen. Ook kun je daar je gereedschappen neerleggen, zodat je gereedschap niet vies wordt als je het op de grond legt. Als er beschadigingen in het hout zitten dan kan je deze opvullen met een houtrotvuller als je dekkende beits gaat gebruiken. Als je transparante beits gaat gebruiken dan kan je het opvullen met kneedbare hout. Hierna is het verstandig om opnieuw licht op te schuren.
Beits aanbrengen en laten drogen
De beits kan je aanbrengen met een roller of een kwast. De roller is handig te gebruiken bij grotere oppervlaktes en de kwast bij kleinere stukken. Het is handig om een platte kwast te gebruiken voor het aanzetten van de randen. Schilder altijd met de nerf mee. Laat de beits voor minstens 24 uur drogen voordat je een tweede laag aanbrengt mocht dat nodig zijn. Schuur het hout dan wel weer licht op als je de tweede laag gaat aanbrengen. Nieuw en onbehandeld hout heeft vaak wel drie lagen beits nodig. Als je voor een transparante beits kiest dan geldt het: hoe meer lagen, hoe dieper de kleur.
Hoe tuinhout schoonmaken?
Door goed het hout te onderhouden en schoon te maken verleng je de levensduur. Ook ziet het er dan mooier uit in plaats van dat het helemaal vol met mos zit. er zijn verschillende schoonmaakproducten op de markt die je kunt gebruiken voor het schoonmaken van het tuinhout. Alleen er zijn ook schoonmaakmiddelen die jezelf kunt maken met huis, tuin en keuken spullen. Door een sopje te maken van zout of soda met lauw water en een grove borstel of schuurspons te gebruiken kan je het vuil ook verwijderen. Schuur wel altijd mee met de nerf en spoel het daarna af met water. Ook kan je azijn gebruiken gemengd met lauw water. Verder kun je een houten vlonder schoonmaken met een hogedrukreiniger. Let alleen wel op dat je warm water gebruikt en de druk niet te hoog is. Een harde en koude straal kan je vlonder namelijk beschadigen.
Welke schroeven voor tuinhout?
Welke schroeven erin moeten is erg verschillend, want het ligt eraan waar je het hout voor gaat gebruiken. Zoals als je een houten vlonder of overkapping gaat maken dan zijn er andere schroeven nodig.
Vlonderschroeven
Bij het aanleggen van een vlonder is het verstandig om schroeven van RVS te gebruiken. Deze schroeven zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Je wilt immers niet de schroeven gaan roesten.
Overkapping
Een overkapping maken is zwaar werk. Ook krijgen de schroeven het zwaar te verduren, daarom is het belangrijk om goede, sterke schroeven aan te schaffen. Dus niet gaan bezuinigen op schroeven als je een overkapping gaat maken.
Schuttingplanken
Bij schuttingplanken is het verstandig om ook voor RVS schroeven te kiezen net zoals bij vlonderschroeven. Schuttingplanken krijgen namelijk ook veel te verduren door de verschillende weersomstandigheden.
Verzinkte en RVS schroeven
Veel mensen denken dat er grote verschillen zijn tussen verzinkte en RVS schroeven, maar uiteindelijk zijn het maar twee verschillen.
- Verzinkte schroeven zijn over het algemeen sterker dan RVS schroeven.
- De bestendigheid van de schroeven voor alle weersomstandigheden is ook verschillend. RVS schroeven kunnen beter tegen vooral natte weersomstandigheden.
Online Tuinhout leveranciers
Zoek je een goede partij voor tuinhout online neem dan eens een kijkje bij Nubuiten.nl en Gadero.nl, deze bezorgen door het hele land en hebben een groot assortiment tuinhout, blokhutten en overkappingen.