Stof bij houtbewerking

Houtstof afzuigen

Inhoud

Houtbewerking en stof

Wat je ook bewerkt van hout er komt altijd stof en vaak ook zaagsel vrij. Het is belangrijk voor de gezondheid om stof af te voeren, dat is algemeen wel bekend. Bij stof is er ook kans op explosie gevaar, bij een hoge concentratie houtstof is een klein vonkje (bijvoorbeeld het inschakelen van een machine) voldoende voor een dergelijke explosie. Het is naast de gezondheid en veiligheid ook belangrijk voor de levensduur van machine en gereedschap om stof af te voeren.

Welke type stof komt er vrij en hoe kun je dit afvoeren?

Schuurstof

Wanneer je machinaal aan het schuren bent kom er zeer fijn houtstof vrij. Er zijn diverse handschuurmachines die geleverd worden met een stofzak of stoffilter. Deze passieve vorm van afzuigen zorgt ervoor dat een deel wordt afgevoerd maar ook een zeer groot deel niet. Wil je de levensduur van schuurpapier verlengen, vervang de stofafzuiging dan voor een stofzuiger. De oude stofzuiger van oma kun je hiervoor gebruiken als het een enkel klusje is maar deze stofzuiger is er niet voor gemaakt en zal ook snel stof in de motor krijgen waardoor hij meer herrie zal gaan maken en uiteindelijk zelfs oververhit kan raken. Dit is dus niet aan te raden! Schuur je regelmatig of een grote klus huur dan een bouwstofzuiger of koop een bouwstofzuiger.

Zaagstof en boorsel

Zaagstof van hout is een stof grover dan schuurstof, dit kan stof zijn van een cirkelzaag, tafelzaag of decoupeerzaag. Zorg ervoor dat de stofzuiger goed aangesloten is op het apparaat, dit zorgt voor een schone werkplek en vaak ook voor een beter resultaat.

Schaafsel

Het grofste houtstof is hetgeen wat vrijkomt bij machinaal schaven. Het is wel belangrijk om het schaafsel direct af te voeren, dit zorgt voor een veel strakker resultaat

Stof bij frezen

Het type stof dat bij frezen vrijkomt hangt erg af vak type houtsoort en freesbit wat gebruikt wordt. Het frezen in plaatmateriaal zoals MDF geeft fijner stof dan het frezen van massief hout. Ook bij de frees geldt, zorg voor het beste resultaat dat het restafval goed afgezogen wordt. Dit zorgt voor een mooier esultaat en een langere levensduur van het freesje.

Stofklasse

Bij bouwstofzuigers staat ook vaak een stofklasse vermeld, dit is vaak een L of een M. Deze klasse geeft de aanvaardbare concentratie stofdeeltjes aan op de werkplek.

Een Klasse L biedt voldoende afzuiging bij het meeste elektrisch gereedschap. Een  klasse M biedt een zeer goede afzuiging voor alle elektrische apparaten en stofdeeltjes.

Er is ook een Klasse H voor materiaal dat kankerverwekkende stof als asbest of stof met virussen en bacteriën bevat. Al deze waarde zijn vastgelegd in de test norm EN 60335.

Bouwstofzuiger

Er zijn vele type bouwstofzuigers en dat kan de keuze lastig maken, voor houtbewerking zetten we een aantal dingen op een feitje. Een bouwstofzuiger wordt ook nog wel een industriële stofzuiger of bedrijfsstofzuiger genoemd, dit is hetzelfde. Er zijn een paar basis verschillen, alleen voor droge stoffen, voor vloeistoffen of stofzuigers die voor beide geschikt zijn. Deze worden nat/droog zuigers genoemd.

Bouwstofzuigers voor droog stof zijn er in 2 varianten, met zak en zonder stofzak. Bij houtbewerking is het sterk aan te raden om met zak te kiezen. Degene zonder zak zijn meer voor huisstof of puinstof wat minder fijn is. De nat/droog zuigers kunnen zowel met zak als zonder zak gebruikt worden, hier is het ook aan te raden bij houtbewerking altijd een zak te gebruiken. Ga je vloeistoffen opzuigen haal de stofzak er dan altijd uit!

De bouwstofzuigers zijn er in vele afmetingen aangeduid in liters, heb je te maken met zaagsel van een cirkelzaag, zaagtafel of schuurmachine dan is een kleine stofzuiger vaak voldoende om uren te kunnen werken zonder dat de zak vervangen hoeft te worden. Een ander verhaal is dit bij schaven met een elektrische handschaaf deze krullen zijn groter en daarbij is het dan ook aan te raden om minimaal 30L te gaan gebruiken.

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van stationaire machines, kies dan ook voor een heel ander type stofzuiger.

Waarop letten bij de aanschaf van een bouwstofzuiger voor houtbewerking?

  • Lengte van snoer en slang, dit is je bewegingsvrijheid
  • Stationair inschakelen, dit geeft aan of er op de stofzuiger een stopcontact zit waar je je apparaat op kunt aansluiten en de stofzuiger automatisch in en uitschakelt als je de machine aan zet.
  • Wat is de prijs van de stofzakken en hoe makkelijk zijn deze te koop. Er zijn merken zoals Festool en Makita die een longlife stofzak aanbieden. Deze stofzak kun je hergebruiken, deze zijn in aanschaf duurder maar gaan lang mee.
  • Elke machine heeft zijn eigen stofaansluiting, binnen hetzelfde markies dit goed geregeld maar als je apparaten hebt van een ander merk dan de stofzuiger, controleer dan of je geen verloopjes nodig hebt om de stofzuiger aan te sluiten en of deze verloopjes wel beschikbaar zijn.
  • Filter reiniging, het reiniger van de filter zorgt voor behoud van de zuigkracht en de levensduur van de machine. Automatisch reinigen is de duurste optie, had,stigma de goedkoopste. Semi automatisch is vaak de beste optie om niet steeds zelf na te denken om de filter te reinigen.
  • Luchtstroom, dit geeft de zuigkracht aan. Voor houtbewerking is het verstandig om te kiezen voor een luchtstroom hoger dan 3500l/min.
  • De prijs, er zijn net als andere categorieën machines grote prijsverschillen, deze verschillen door de opties en stof klasse. Koop wat je nodig hebt, laat je niet verleiden door een dure machine met eigenschappen die je waarschijnlijk nooit zal gebruiken.

Kijk voor veel aanbod en goede filter mogelijkheden in de webshop van Toolmax voor een passende bouwstofzuiger. Bij Toolmax hanteren ze snelle levertijden, groot assortiment op voorraad en de grotere merken hebben vaak mooie acties. Daarnaast is Toolmax een goede leverancier voor de benodigde accessoires en stofzuigerzakken voor de bouwstofzuiger.
ToolMax - Weekactie banner

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Clear

Inhoud

Andere items

Houten tuinbank maken

Zelf een tuinbank maken: Tips, technieken en materialen Als tuinliefhebber weet je dat een tuinbank niet alleen functioneel is, maar ook een prachtige toevoeging aan

Schuiven naar boven